Çocuk sağlığı ve diyet

Günümüzün en büyük tehditlerden biri olan obezitenin önüne, çocuklara düzenli bir beslenme programı yapılarak geçilebilir. Gerekli durumlar görüldüğünde çocuklara da diyetler uygulandığını söyleyen Diyetisyen Ayça Ilıca, büyüme çağında olan çocuklara iştah kesici ilaçlar verilmesinin de doğru olmadığı görüşünü savunuyor. Ilıca, çocuklar ve diyet konusuyla ilgili en çok merak edilen soruları cevaplıyor:

Çocuklar zayıflamak için diyet yapar mı?

Eğer söz konusu olan metabolik bir rahatsızlık, ciddi bir sağlık sorunu ise tabiki tedavisine destek amaçlı diyet yapması gerekir. Eğer çocuğun yaşına, boyuna göre belli ölçüde kilo fazlalığı varsa o zaman sadece yaşına uygun, gereksinimlerini karşılayacak, büyüme ve gelişimine destek olucak ve en önemlisi gelecekte sağlıklı bir birey olmasının temeli olan doğru yeme davranışı kazandıracak bir beslenme planı hazırlıyoruz. Bunun yanısıra günlük hareketini artırarak enerji yakımını sağlamaya çalışıyoruz.

Kilo sorunu olan çocuğu diyet listelerine yönlendirmek her zaman gerekli mi?

Eğer çocuğun kilo fazlalığı sağlığını tehdit edecek boyutta ise o zaman diyet programına yönlendirilmesi şarttır. Ancak ne olursa olsun hepsinin temelinde doğru beslenme alışkanlığı kazandırma olmalıdır. Bahsettiğimiz, henüz bedeni, karakteri, yaşamı yeni yeni şekillenen küçük bireyler. Onların her açıdan sağlıklı yetişkenler olabilmeleri için doğru davranışların aşılanması gerekir. Geçici bir süre diyet yaptırılması çocuğun sadece o anlık sıkıntısını çözüme ulaştıracaktır.

Ancak davranış değişikliğine yönderilen çocuk, hem gereksinimlerini alacak yaşına uygun sağlıklı gelişimini tamamlayacak hem de zamanımızın en korkutucu hastalıklarının temeli olan obezite ile tanışmayıp uzun vadede sağlıklı bir birey olarak hayatını devam ettirecektir. Bu neden ile kilo fazlalığı belirli ölçüde olan çocukların yaşına uygun gereksinimleri belirlenerek, beslenmeleri sosyal çevresine uyumlu bir şekilde planlanıp, neyi neden yaptığımızı onların anlayabilecekleri şekilde anlatarak yapmalarını istersek ve hareketliliklerini de artırmalarını sağlarsak, kilo ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Çocuklar diyet listelerini ne kadar uyguluyor?

Tabii ki çocukların yetişkinler kadar iradeli ve planlı olmalarını beklemiyoruz ama onların anlayabilecekleri dilde niye böyle bir beslenme planı içine girdiklerini anlatmanız, sadece aile ile değil de çocuğu da işin içine katarak, onun fikir ve isteklerini göz önünde bulundurarak beslenme planını hazırlarsanız daha uzun süreli ve istikrarlı beslenme planı uygulamalarını sağlayabilirsiniz. Aksi taktirde, sizin istediğiniz veya sadece ailenin istekleri üzerinden hazırlanan bir plan çok fazla gerçekçi ve uzun süreli olmaz. Beslenme planını uygulayacak, hayatına geçirecek çocuk olduğunu düşünülürse tabii ki onun istek ve önerileri dinlenmelidir. Bu şekilde hazırlanmış bir beslenme planı çok rahatlıkla benimsenir, çocuğun normal beslenme davranışı haline gelir. 

Aneroksiya gib sorunlara zemin hazırlar mı?

Eğer çocuğun kilo fazlalığı, onu irrite edecek, toplum içinde utandıracak, sıkıntıya sokacak şekilde bilinçsizce dile getiriliyorsa, bu durumdan çocuğun  psikolojisi olumsuz etkilenebilir. Bu bize malesef aneroksiya gibi bir çok yeme bozukluğu olarak geri dönebilir.   

Diyete kız çocukları mı erkek çocukları mı daha meraklı?
Böyle bir ayırım pek  yok aslında hem kız hem de erkek çocuk hastalarımız var. Ancak gözlemlediğim; özellikle anne ve babanın diyete bakış açıları, bu konu hakkında sarfettikleri cümleler, davranışlar ve beslenme konusuna gösterdikleri önem ve bunu gösterme şekilleri çocukları çok etkiliyor.

İştah kesici ilaçları çocuklara vermek doğru mu?
Büyüme gelişme çağında olan bir çocuğa iştah kesmek veya bu şekilde kilo kaybını sağlamak amaçlı ilaç verilmesini doğru bulmuyorum. Çünkü bizim isteğimiz davranış değişikliği sağlayabilmek ve bu şekilde sağlıklı kiloya gelip gelişimi tamamlamak. Tabii ki bahsettiğimiz sağlıklı, sadece yaşına ve boyuna göre belirli ölçülerde kilo fazlalığı olduğunu bildiğimiz bir çocuk. Ancak çocuğun kilo fazlalığı sağlığını tehdit eden bir faktör olmuş, vücudunda farklı sistemlerin çalışmasında problem yaratmaya başlamış ve çocuğun acil kilo vermesi gerekiyor, ancak çocuk diyete uyumu gösteremiyor, herhangi bir beslenme planı uygulanamıyor ve benimsetilemiyorsa o zaman konunun uzmanı bir doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir.

Anne-baba ve öğretmene düşen görevler nelerdir?
Aile bireyleri, özellikle anne ve baba, sınıf öğretmenleri ve okul yöneticileri çocukların beslenmesi konusunda önemli bir role sahipler. Çok tehlikeli diye bildiğimiz bir çok hastalığın temelini fazla kilo–obezitenin yol açtığını artık hepiz biliyoruz. Yeme davranışının ve disiplinin küçük yaşlarda oluştuğunu düşünürsek, aile sofrasının ve ilk eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Bu durumda özellikle anne–baba, kreşler, anaokulları ve sınıf öğretmenlerine düşen görev çok büyük ve çok önemli. çocuklarına doğru beslenmeyi aşılamak, her türlü gıdanın lezzeti ile tanıştırmak, yemek saatlerini düzenlemek, sofra kurmak, okuldaki beslenmesini takip etmek oldukça önemli.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)