Beslenme bozukluğu örnekleri

Tek bir besinle hayat geçer mi? Ömrünüz boyunca bütün öğünlerinizde sadece cips, sadece köfte ya da sadece puding yediğinizi hayal edebiliyor musunuz?

Hadi çocuklukta bunlar normal karşılanabiliyor ama büyüdükten sonra da tek gıdayla beslenmek çok da normal olmasa gerek… The Sun Gazetesi tüm hayatlarını tek bir besinle geçiren üç kişiyle konuştu…

Onlardan biri 31 yaşındaki Debbie Taylor… Taylor öyküsünü şöyle anlatıyor:

“11 yaşına kadar sebzeli, kızartma türü yiyecekleri yiyordum. Sonrasında kilo aldığımı düşünerek yediklerimi çıkarmaya başladım ve blumia hastalığına yakalandım. 11 yaşından sonra sadece cips tüketmeye başladım. Bu tür beslenme tarzını daha çok seviyorum. Sağlıksız olduğunu biliyorum ama normal yemek yiyemiyorum. Normal beslendiğim zaman midem bulanıyor. Doktorum midemin küçülmesinden dolayı bunu hissettiğimi söylüyor.”

Taylor’ın beslenme biçimi seçici. Ve bu da bir tür beslenme bozukluğu olarak kabul ediliyor…

21 yaşındaki Aoron Saunder ise puding bağımlısı. Hatta 7 yaşına kadar annesinin bebekken hazırladığı mamalardan tüketmiş, başka bir şey yiyememiş. Öyküsünü şöyle anlatıyor:

“Bugüne kadar yediğim farklı şeyler çikolata, gözleme ve haşlanmış patates. Sonrasında annemle birlikte bir beslenme uzmanına gittik. Beslenme uzmanı yardımıyla tahıllı yiyeceklerin, sütün, etin aslında ne kadar sağlıklı olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Sağlıklı beslenme biçimine ulaştığım için mutluyum”

20 yaşındaki JoJo Collins’in de ilginç bir öyküsü var… Kilo aldığını düşünen Collins de tek çeşit beslenmeye dönenlerden. Uzun süre kilo vermek için gün içinde sadece bir tane sandviç ve bir paket cips yemiş. Hipnoterapi denedim ama pahalı olduğu için devam edemedim. Terapistim benim yemekle aramı düzeltmek için çeşitli restoranları önerdi ama yiyeceklerin tat ve kokuları hoşuma gitmediği için sandviç ve cips yemeye devam ediyorum. Ancak ne kadar sağlıksız olduğunu biliyorum, sık sık hasta oluyorum. Sağlıklı değilim.”

Bağışıklık sisteminde onarılmaz hasarlar

Beslenme Uzmanı Susan Ringwood yeme bozukluklarının çok sık görüldüğünü ifade ederken şunları söyledi:

“Gençler kilo almamak için tek besinle günü geçiriyorlar. Son araştırmalara göre gençlerin yanı sıra yetişkinler de bu beslenme sistemine geçiyor. Bu hastalık başka bir şey yemeden yıllarca devam edebilir. Genellikle genetik olan yeme bozuklukları şimdi toplumsal etkileşimlerle karşımıza çıkıyor. Herkes birbirinden görüyor ve uyguluyor. Bu çok yanlış bir şey. Eğer seçici bir tüketiciyseniz hemen bir beslenme ve diyet uzmanına başvurmalısınız ve önlemlerinizi almalısınız. Aksi takdirde bağışıklık sisteminizde büyük hasarlara yol açabilirsiniz”

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)