HIB bakterisi ağır hastalık nedeni

Uzmanlar, HIB bakterisinin menenjit, çocuklarda zatürre, akciğerlerde sıvı toplanması, kana mikrop karışması, eklem ve kemik iltihapları gibi ağır hastalıklara yol açtığını söylüyor.

Özellikle çocukların sağlığını tehdit eden bu bakteriye karşı aşı gerektiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, HIB’in bütün insanlarda görülmekle birlikte özellikle 5 yaş altında en sık rastlanan çocukluk hastalığı olduğunu ifade etti.

Bakterinin en çok 6–18 ay arası süt çocuklarında hastalık yaptığına dikkat çeken Başhekim Canural, “Bütün dünyada bakteriyel menenjitin en sık görülen etkenidir. Bunun dışında zatürre, akciğerlerde sıvı toplanması, kana mikrop karışması, yutak iltihabı, eklem ve kemik iltihapları gibi ağır hastalıklara da yol açabilir.” dedi.

HIB’in, hastalıkları tetiklemeden önce boğazda ön yerleşim yaptığını, buradan vücudun bölgelerine yayıldığını anlatan Uzm. Dr. Canural, hasta çocukların havadaki tükürük damlacıkları, hasta çocukların burun ve ağız akıntıları gibi yollarla bulaştığına dikkat çekti. Canural, hasta kişilerin bulaştırma riskinin okul, kreş ve ev içi bireylerinde çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

Başhekim Ramazan Canural, aşının uygun zaman ve dozlarda kullanıldığında özellikle çocukluk çağında menenjitlerin çok önemli bir bölümünü oluşturan HIB menenjitini önlediğini belirterek, sağlık ocaklarında ücretsiz yapıldığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)