Egzama, belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

Egzema, derideki özel iltihabi değişikliklerdir. Hastalık, derideki görünüm olarak her hastada farklılık gösterebilir. Tedavi gerektiren cilt lezyonlarından yarısından fazlası bu grupta bulunur. Egzema ve dermatit terimleri birbiri yerine kullanılabilse de bazı doktorlar olayın nedeni biliniyorsa dermatit, bilinmiyorsa egzema deyimini kullanırlar.

Egzema derinin iltihabı (enflamasyonu) anlamına gelir. Genellikle kaşıntılıdır, belirgin derecede enflamasyon ve vesikül oluşumu görülebilir. Bu görüntü, egzema kelimesinin türediği ”kaynamak” anlamındaki Yunanca sözcüğe son derece uygundur.

Egzamanın belli başlı belirtileri
– Deride kızarıklık
– Deride su toplamış görüntüsünde alanlar
– Pullanma
– Kabuklanma, deride kalınlaşma
– Deri bütünlüğünü bozan yarık
– Sürekli, (zaman zaman) kaşıntı

Egzama hastalarında, bu belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir. Egzama her hastada farklı belirtiler verdiği gibi, egzama hastanın vücudunun bölgelerinde farklı görünümde olabilir.
Egzamalar, dış ve iç faktörlere bağlı olarak ortaya çıkarlar. Egzamanın belirlenmesinde, hastanın kullandığı ilaçlar, kullandığı kozmetikler, mesleği , hobileri, kullandığı özel eşyaların yapısı(örneğin imitasyon süs eşyası, rujlar, rimeller..) v.s.hakkında ipuçları verebilir.

Dış faktörlere bağlı ekzema
1. Allerjik Egzama: Temas ettiğimiz ya da karşılaştığımız bir çok kimyasal madde cildimizde hassasiyet oluşturur ve egzama meydana gelir.

Sıklıkla allerji yapan maddeler şunlardır:
– Lastik (Latex) eşyalar(Lastik eldivenler,çoraplar ,bantlar,flasterler…).
– Bazı metaller (Nikel en sık alerjik reaksiyona neden olan metaldir ve çoğunlukla süs eşyalarının klipsleri, sütyen klipsleri, pantolon askıları, fermuarlar, pantolonlardaki metal düğmelerde bulunur).
– Kozmetikler (rujlar, göz farları, tırnak cilaları v.s.içindeki maddeler ).
– Parfümeri maddeleri (alerjik temas egzamanın en önemli nedenlerinden biridir. Günümüzde birçok erkek ve kadında cilde uygulanan, sürülen parfümerilerin dışında ev cilaları, ev kokuları da alerjiye neden olabilmektedir).
– Deri eşyalar (saat kayışları, araba direksiyonu, ayakkabılar..)

2. Alerjik olmayan egzama: Bazı güçlü asitler, kimyasal maddeler ile birkaç temas sonucu ortaya çıkabilen yetersiz koruma ve dikkatsizlik sonucu ortaya çıkan ekzemadır. En sık ellerde ve yüzde görülür. Bu grup egzamada güçlü etkili olmayan bazı maddeler ile olan sık temas da zamanla egzamaya neden olur (örneğin ev kadının el ekzeması).

İç faktörlere bağlı ekzema
Bu grup özetle şöyle anlatılabilir:
– Çocukluk çağında görülen, aile soyağacında bulunan, genelde astımın ve saman nezlesinin eşlik ettiği egzama.
– Deri de en çok yağ üreten bölgeler olan kafa derisi, burun, kaş üstleri, sırt, dekolte bölgelerinde görülen pullu ekzema.

YORUMLAR

"Egzama, belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri" için 2 yorum yapıldı.
  • büküta ( 13 Mayıs 2009 @ 10:39 )

    bilgileriniz beni aydınlattı. çok teşekkürler.başarılı günler dilerim.

  • idris ( 10 Haziran 2010 @ 21:38 )

    merhaba benim bir sorum olacaktı ben kuaförüm ve elimde boyadan şampuandan dolayı egzama oluyoror bunun tedqavisi yokmu

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)