Bebeklerde hırıltılı nefesin nedenleri

Çocuklarda hırıltılı nefes alıp verme sıklığı büyüklere göre bebeklik döneminde ortalama 15 kat, okulöncesi dönemde 10 kat, okul dönemimde 5 kat daha fazladır.

Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı Kliniği uzmanlarından Dr. Keyhan Fidan, çocuklarda hırıltının bu kadar sık görülmesinin en önemli sebebinin hava yolları kıkırdaklarının daha yumuşak ve büyüklere göre çapının daha dar olmasından kaynaklandığını söyledi.

Fidan, bu darlığa enfeksiyon veya alerji eklenince, kanalın biraz daha daralarak nefes alırken ve verirken havanın zorlanarak geçmesine sebep olacağını belirtti.

Fidan, “Bronşi alda enfeksiyona bağlı bir balgam artışı da olacağından zorlanarak giren çıkan hava ıslık sesine benzer bir sesin çıkmasına sebep olmakta, balgamı yerinden oynatmakta (bir bakıma fokurdatmakta) ve bu kulağımıza hırıltı ya da hışıltı olarak gelmektedir.” dedi.

Peki hırıltı ve nefes darlığı nasıl fark edilir? Öncelikle nefes sayısı artar. Hırıltı daha çok nefes verirken olur. Bu ses cızıltı şeklinde, ağzından gelen nargile sesi şeklinde, göğsü elleyince kedi mırıltısı şeklinde olabilir.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)