Mutluluğun yüzde 50’si genetik

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Şükrü Uğuz, mutluluğun yüzde 50’sinin genetik, yüzde 10’unun çevre ve yüzde 40’ının kişinin kendisine bağlı olduğunu söyledi.

Yeni aşklar, arkadaşlıklar, en güzel kadın ve en güzel erkeğin mutluluğun kaynağını oluşturduğunu, yüksek gelir düzeyi ve iyi bir evin insanı mutlu, ancak aşırı isteklerin ise mutsuz ettiğini belirten Uğuz, depresyon yaşının ise 30’lardan 15’e indiğine dikkat çekti.

Mutluluğun yüzde 40’ı insanın kendine bağlı

14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen toplantıda Doç. Dr. Şükrü Uğuz, ‘Mutluluğu’ tanımladı. “Mutluluk, mutluluk değişkenleri, kimler daha mutlu, daha mutlu olma olasılığı, mutluluğun kaynakları, ilişkiler, olumluya odaklanma ve problemi tanımlama” gibi konulara değinen Doç. Dr. Şükrü Uğuz, istek ve ihtiyaçların değişebildiğini, ayırt edilemediği zaman mutsuzluğun başladığını belirtti.

Mutluluğun yüzde 50’sinin genetik, yüzde 10’unun çevre ve yüzde 40’ının da kişinin kendine bağlı olduğunu ifade eden Uğuz, beden pozisyonu ve yapılan egzersizin duygularımızı değiştirebildiğini söyledi.

Aşırı istek mutsuz ediyor

Olumlulara odaklanmanın ruhsal ve bedensel iyilik halini artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Uğuz, yüksek gelir düzeyi, iyi olmak, iyi bir aile, iyi bir evin insanı mutlu ettiğini söyledi. Kişinin kendine bağlı mutluluğunun daha yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Uğuz, “Geçmişe ve geleceğe hayal kurmak duygularımızı değiştirebilir. İnsanlar hayal kurabilir. İstek (ihtiyaç) yüksekse mutsuzluk riski de yüksektir” dedi.

Mutluluk için kaliteli ve güçlü ilişkiler kurulmalı

Mutluluk için daha kaliteli ve daha güçlü ilişkiler kurulması gerektiğine işaret eden Doç. Dr.Uğuz, şunları söyledi:

“Daha yaratıcı ve daha mutlu insanlarla birlikte olunmalı, kaliteli ilişkilere önem verilmelidir. Arkadaşlar, akrabalar, duygusal birliktelikler/evlilikler, yeni aşklar, yeni arkadaşlıklar, en güzel kadın, en güzel erkek mutluluk kaynaklarıdır. Uzun ilişki formülü, doğal olmak, zayıf yanlarımızı, korkularımızı paylaşabilmek, olumluya odaklanmaktır.

İnsan olabilme gücü ?kıskançlık, hissetmemeliyim, bunlar bana yakışmaz, duyguları inkar çabası’ ciddi bedel ödetir. Kıskançlık, öfke, kin hepsi doğal, hepsi insani. Değerlerimizle uyumlu amaçlar peşinde koştuğumuzda haz ve anlamlılık bir araya gelir. Yapmalıyım (have to), İstiyorum (want). İkisi bir arada bulunduğunda mutluluk kendiliğinden gelecektir.”

Depresyon yaşı 15’in altına indi

Doç. Dr. Uğuz, son dönemlerde yaşanan sorunlar ve sıkıntılar nedeniyle depresyonun da giderek yaygınlaştığını söyledi. Depresyon başlangıç yaşının 30’lardan 15 yaş altına indiğine dikkat çekti.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)