Kolik tedavisinde önemli gelişmeler

Kolik, bebeklerin yaşamlarının ilk aylarında görülen nedensiz ağlamalar olarak tanımlanıyor. Son yıllarda, tüm ailenin psikolojisini bozan bu sorunun çözümüyle ilgili olumlu gelişmeler yaşanıyor.

Bu konuda dost bakterilerden yardım aldıklarını söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, ileri düzeyde infantil kolik tedavisinde ‘simetikon’ grubu ilaçların önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Ancak doku koruyucu olan bu ilaçlar bağırsakları rahatlatmaya yardımcı olsa da, her bebekte başarılı sonuç vereceğinin garantisi bulunmuyor. Prof. Dr. Yağcı, bağırsak florasıyla ilgili çalışmaların da giderek arttığına dikkat çekiyor.

Araştırmalar sürüyor

Kolikli bebekler üzerinde yapılan araştırmalarda, bu bebeklerin bağırsaklarında, kolay gaz yaptığı bilinen ‘clostridiumdifficile’ adlı bakterinin, kolik sorunu olmayan bebeklere göre daha fazla olduğu dikkat çekiyor.

Bunun, bebekler için çok uygun olmayan bir bakteri türü olduğu belirtiliyor. Bebeklerde gaz yapan bakterileri baskılamak için bazı yararlı bakterilerin kullanılabileceğini gösteren çalışmalar yapılıyor.

Yeni yaklaşımlar var

Yararlı bakteriler içinde özellikle ‘lactobacillus reuteri’ adı verilen bakterinin, hazımsızlığın ve dispepsinin yol açtığı kolay geğirip, kolay kusma ve özellikle de infantil kolik konusunda, bebeğe ve aileye yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor.

“Bu yararlı bakterinin başını çektiği probiyotik grubunun kolikte kullanımı, literatürde tedavide yenilik olarak yer almaya başladı” diyen Prof. Dr. Yağcı, ülkemizde gerek lactobacillus reuteri gerekse diğer dost bakterilerle (probiyotik) ilgili preparatlara ulaşmanın kolay olduğunu dile getiriyor.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)