Kışın sporu daha çok yapmalıyız

Soğuk havalarda insan vücudu doğal bir tepki göstererek yağlanma eğilimine girer. Kışın yağlanan vücut, hareket ve egzersize daha fazla ihtiyaç duKış aylarındaki yağlanma sadece deri altında değil vücudun iç organlarında da gerçekleşiyor.

Yağlanma aynı zamanda damar çeperinde de olduğu için bu dönemde kalp krizi ve beyin kanaması riski artıyor. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, vücutta yağlanmanın en fazla olduğu kış aylarında, mümkün olduğu kadar hareketli olunması gerektiğini anlattı.

Hareketli yaşamın, kilolarla gelen sağlık riskini bir ölçüde hafifletebileceğini dile getiren Kaya, vücudun düzenli ve bilinçli egzersizle hem sağlığına hem de estetik görünüme kavuşacağını kaydetti:

Nabız 120 civarında olmalı

”Bunun için de aerobik standartlarda egzersiz yapılması gerekir. Egzersizleri yaparken dakikada kalp atım sayısı önemlidir. Egzersizin vücuda istenen yararı sağlayabilmesi için egzersiz sırasında dakikada kalp atım sayısının 120 civarında olması gerekiyor.

Bu rakamın üzerinde yapılan egzersizlerde vücuttaki yağ depoları kullanılamaz. Yani aşırı efor sarf ederek yapılacak egzersizlerin pratikte bir yararı olmaz. Hatta aşırıya kaçan tempolarda yapılan egzersiz, bitkinlik oluşturacağı için kısa sürede aktivite bırakılmak zorunda kalınacaktır.”

Doğru beslenme, düzenli uyku ve temiz hava

Kaya, dakikada 120 nabızdan daha yüksek tempoda yapılan egzersizlerde riskli organlar için de tehlike oluşabileceğini, vücuttaki fazla yağ dokulardan kurtulabilmek için dakikada ortalama 120 nabız atışıyla spor yapılması gerektiğini vurguladı.

Daha estetik bir vücuda sahip olabilmek için bütün kasları aktif hale geçiren egzersizlerin yapılmasının yararlı olacağını anlatan Kaya, özellikle egzersiz yapıldığı dönemlerde besin kalitesi yüksek gıdaların alınmasına, düzenli uykuya ve aktivitenin temiz havada yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)