Gıdalarda bakteri artışı 7 saatte 2 milyon sayıya ulaşıyor

Gıdalarda, uygun koşulların sağlanmaması halinde, bir bakteriden 40 dakikada 4, 3 saatte 512, 5 saatte 32 bin ve 7 saatte 2 milyonun üzerinde bakteri oluşabileceği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yazılı açıklamasında, gıda zehirlenmesinin oluşması için bir dizi olaylar zincirinin şekillenmesi gerektiğini belirtti.

Yiyeceklerde bulunan bakterilerin, elverişli koşulların oluşması halinde üremeye başlayacağını ifade eden Prof. Dr. Tayar, bu koşullar için 5-6 derecelik sıcaklık, nem ve gıda maddesinin bir araya gelmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Tayar, bakterinin üremesi ve çoğalması için yeterli sürenin geçmesi gerektiğine dikkati çekerek, açıklamasında, ”Bu zinciri kırmanın bazı yöntemleri vardır.

Yiyecekler tutulmadan önce ellerin temiz olması, çiğ yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan tüm gereçlerin iyice yıkanması, çiğ yiyeceklerin buzdolabında pişmiş yiyeceklerin altındaki raflarda saklanması, gıdaların, hazırlandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede servis edilmesi önemlidir” uyarısında bulundu.

Gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerin genellikle yiyeceklerde doğal olarak bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Tayar, sayı olarak çok az olan bakterilerin çok kısa bir sürede ürkütücü bir hızla çoğalabildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Tayar, uygun koşullarda tek bir bakteriden sadece 7 saat içinde 2 milyondan daha fazla bakteri üreyebileceğini belirterek, bir bakterinin hızla üremesi sonucu, 40 dakikada 4, 3 saatte 512 ve 5 saatte de 32 bin bakteri oluşabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Tayar, açıklamasında, şunları ifade etti:

”Bakteriler genellikle sağlıklı insanların cilt, burun ve ağızlarında bulunurlar. Bu nedenle, gıda işinde çalışan herkesin standardı yüksek kişisel hijyen koşullarına uyması çok önemlidir. El ve kollarında açık yaralar veya kesikler bulunan kişiler, yarayı su geçirmez bir yara bandıyla tamamen kapatmalıdırlar.

Hazırlayan ve servis yapanların kişisel hijyene yeterince önem vermemeleri sonucu bakteri bulaşabilir. Gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler toprak, hayvan, insan ve insanların kullandıkları ya da dokundukları nesneler dahil her yerde bulunmaktadır.”

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)