Çocuk sahibi olamayanlara tüp bebekle yeni umut

Bebek sahibi olma olasılığı çok düşük ve normal tüp bebek yöntemiyle şans bulamayan hastalara uygulanan ”mini tüp bebek” yöntemiyle, gebelik ihtimalinin artırıldığı bildirildi.

Operatör Dr. İsrael Aruh, bu yöntemi deneyerek ikiz bebek bekleyen Derya ve Sıtkı Barlak çiftinin katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Japonya’da bulunan tüp bebek merkezi Kato Ladies Clinic’te tedavinin eğitimini alan ve yönteme ilişkin bilgiler veren Dr. Aruh, ”Mini tüp bebek, yumurta rezervinin azalmasından dolayı şansı çok düşük olan durumlarda, normal tüp bebek uygulamalarına göre komplikasyon oranı ve uygulama maliyeti çok düşük bir yöntem. Gebelik ihtimalini artırdığı için uygulanıyor ve çok başarılı sonuçlar alıyoruz” dedi.

Dr. Aruh, tedavinin temelinde, düzenli adet gören kadınların her ay ürettikleri yumurtaların, normal tüp bebek yönteminde kullanılan ilaçlar nedeniyle yüksek dozda hormona maruz kalan yumurtalara göre daha kaliteli olduğu mantığının yattığını söyledi.
Bu yöntemde tedavide gerekli yumurtanın doğal olarak elde edilmesinin amaçlandığını kaydeden Dr. Aruh, şu bilgileri verdi:

”Amaç, düzenli adet görüp, FSH hormonu (Folikül Stimulan Hormon) yüksek diye tüp bebek deneme şansı bulamayan veya defalarca denemelerine rağmen embriyo elde edilemeyen ya da kötü kalite embriyolara sahip olmuş olgularda daha iyi kalitede embriyolar elde edilebilmektedir. Bu da bu tür umudu çok düşük hastalar için gebelik şansı yaratmaktadır. Bu tip vakalarda bir diğer yaklaşım da arka arkaya yapılan mini tüp bebek denemeleriyle elde edilen embriyonları dondurup biriktirmektir. Bu, zamana karşı yarışan düşük rezervli hastaların zaman kaybını engeller.”

Dr. Aruh, bu yöntemde normal tüp bebek yöntemine göre çok az ilaç verildiğini, amacın yumurta sayısını artırmak değil, var olan yumurtaları korumak olduğunu belirterek, ”Bu yöntemin maliyeti normal tüp bebek uygulamasına göre 5’te bir, 6’da bir daha ucuz” dedi

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)