Çocuk neden şımarır?

Düz duvara tırmanan yaramazlarla yaşamak bazen o kadar yıpratıcı oluyor ki; anne-baba olmak bile hoşgörülü olmaya yetmiyor .Oysa bazı detayları iyi gözlemleyerek ,çocuğun yaramazlığının altında yatan nedenleri bulmak mümkün.

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin ,çocuğun yaramazlığının çoğu kez onu yetiştiren kişiden kaynaklandığını söylüyor ve ekliyor: “Şımaran çocuğunuz değil,onunla ilişkinizdir.Otoritenizi kaybetmişsiniz demektir…”

Yaramaz çocuk terimi,halk arasında zor ve uyumsuz çocuk anlamında kullanılır.Bu çocuklar komut almaz,isteklerinin anında gerçekleşmesini talep eder ve hırçınlık yapar.Söz dinlemeyen ,şımarık,hareketli,kırıp döken çocuklar; dur durmak bilmezler çünkü çevreye olması gibi adapte olmazlar.

Otoritenizi asla kaybetmeyin!

Pediatrist-Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin ,çocukların yaramazlıklarının iki önemli nedeni olduğunu söylüyor.Bunlardan ilkinin çocuktan,diğerinin ise ona bakan kişiden kaynaklandığını belirten Keskin bazı uyarılarda bulunuyor.

“Sorun çocukta ise;dur durak bilmiyor,söz dinlemiyor,hırçın davranıyor olmasının nedeni beyninin gelişimi ile ilgili bir sorun olabilir.Sorun çocuğun kendisini yetiştiren ile olan ilişkisindeyse ;o zaman yaramaz ve şımarmış olan çocuk değil ,onunla kurulan ilişkidir.

Bu;sık karşılaşılan bir durumdur.Bu çocuklar farklı bireylere karşı farklı davranışlar sergiler.Örneğin;okulda uslu,annelerine karşı ise tacizkar olurlar.İhtiyaçlarını ifade edemeyen çocuk,tepki ve taciz davranışlarına yönelir.

Karşı taraf bu davranışların nedenine inmek yerine,onları bastırarak yok etmeyi seçerse ;hata yapar bu durumda en önemli şey ilişkinin şımarması yani otorite kaybıdır.Otorite kaybı halk dilinde yüz göz olmak ile eş anlamlıdır.Davranışlarında tutarsız anne-babalar,çocukları üzerindeki otoritelerini kaybeder.”

Komutlarınız tutarlı olmalı!

Otoritenin bağırıp çağırmak ,zor kullanmak veya şiddete başvurmak gibi anlaşılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Keskin ,sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Otorite ,güç anlamındadır ve tutarlılık ile kazanılır.Tutarlılıktan kasıt, anne ve babanın çocukla ilgili her konuda aynı fikirse olması değildir.

Babanın ‘yapma’ dediği bir şeye ,anne ‘yap’ diyor olabilir.Bu tutarsızlık olarak değerlendirilmemelidir.Tutarsızlık bir tarafın ‘bazen öyle,bazen böyle’ davranıyor olmasıdır.Özellikle anneler,gün boyunca sayısız komut vererek çocuklarını eğittiklerini sanırlar.

Ancak o kadar çok komut verirler ki bunları takip edemezler.Sonra da yerine gelmemiş komutlar için bağırıp çağırırlar.Bu, onların otorite kaybının işaretidir.Ve ilişkinin yüz göz olması dolayısıyla ya da çocuğun ‘yaramaz’ diye nitelendirilmesinin nedenidir.”

Anne -babaların en çok merak ettikleri soruların yanıtları:

Uyarıları dinlemeyen bir çocuğa nasıl davranmak gerekir?

Uyarının şeklini değiştirmek ve bir bilene sormak gerekir.Aynı uyarılarda bulunmakta ısrar eden yetişkinlerin davranışlarının,yaramazlığa devam eden çocuklardan hiçbir farkı bulunmaz.

Yaramaz bir çocuk ileride mutlaka sorunlu bir ergene ve yetişkine mi dönüşür?

Çocukken birtakım davranışlar şekillenmezse,sıklıkla ileride sorunlu bir ergenlik ve yetişkimnlik dönemi gözlenir.Burada,yaramazlığın nedeninin ne olduğu çok önemlidir.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)