Bebeklerin göz muayenelerinde sedasyon devrimi

Sedasyonlu göz muayenesi tekniğinde bebeğe basit bir sakinleştirici verilerek bir erişkine yapılabilecek bütün tetkikleri yapmak ve doğru sonuçlara ulaşmak mümkün.Gözle ilgili problemlerin tam tespit edilmesi bazı bebeklerde kolay bir muayene ile olabildiği halde bazılarında daha özellikli muayenelere ihtiyaç duyuluyor, bu durumlarda ise devreye “Uyanık sedasyon yöntemi” giriyor.

Uzmanlar, rutin olarak bir yaşından sonra önerilen göz muayenesinin; şüpheli bir durum saptanırsa ya da ailede bilinen bir göz kusuru varsa bir yaşından önce yapılması gerektiğini söylüyor. Küçük yaşta yapılacak ihmallerin ileri yaşta herhangi bir ameliyat ile düzeltilemeyecek sonuçlara yol açabildiğini belirten Memorial Göz Merkezi’nden Op. Dr. Şule Kadıoğlu Er. Çocuklarda göz muayenesinin önemi ve uyanık sedasyon yöntemi” hakkında merak edilen noktalara açıklık getirdi:

Bebek doğduğundan itibaren önce çocuk doktoru tarafından gözlenmeli sonra da en geç bir yaşına kadar bir göz doktoru tarafından muayene edilmelidir. Bu dönemde en sık rastlanan problemler şaşılık, gözyaşı kanal tıkanıklığına bağlı göz sulanması, kırma kusurları(miyop, hipermetrop, astigmatizma, doğuştan yüksek göz tansiyonuna bağlı iri kornea, katarakt veya tümörle ilişkili olabilecek göz bebeğindeki görünümdür. Çocuklara yapılacak göz muayenesi sırasında anestezi gerekebilir.

Sedasyon ile kısa sürede muayene

Son yıllarda geliştirilen sedasyonlu göz muayenesi tekniği ile güvenli bir ortamda, rahat bir şekilde çok kısa sürede göz muayenesi yapmak mümkün oluyor. Bir anestezi uzmanı yönetiminde yapılan bu teknikte bebeğe basit bir sedatif ajan verilmekte ve sedasyonun sağlandığı 10-15 dakikalık süre içinde bir erişkine yapılabilecek bütün tetkikler uygulanarak son derece doğru muayene sonuçlarına ulaşabilmek mümkün.

Göz kusurları erken dönemde başarıyla tedavi ediliyor

Gözün kırılma kusurlarının belirlenmesi ile bebeğin ileride oluşabilecek göz tembelliği engellenebilmekte. Göz tembelliği iki göz arasındaki kırılma kusurunun 1,5 numaradan fazla olması ile ilişkili olabilmekte ve 6 yaşına kadar tedavi edilmediğinde düzeltilmesi zorlaşmaktadır. Doğumsal kataraktlar özellikle tek gözde ise mümkün olduğu kadar erken müdahaleyi gerektirir. İlk aylardan itibaren dahi geri dönüşümsüz göz tembelliğine yol açabilir.

Göz tembelliği şaşılık ile de ilişkili olabilir. Göz kusurunun küçük yaşta tedavisi ile şaşılık tedavi edilebilir ve kusurlu gözde aile ve doktorun çabasıyla iyi bir görme sağlanabilir. Doğuştan göz tansiyonu ise iri göz görüntüsü ile ortaya çıkar. Hemen tedaviye başlanmalıdır. Tedavide gecikilmesi görmenin büyük ölçüde kaybına sebep olur. Bebeklerde çok sık görülen gözyaşı kanal tıkanıklığı basit tedbirlerle iyileştirilemez ise 1 yaşından sonra genel anestezi altında sondalamayı gerekli kılar. Bu yaşta da ihmal edilirse 3-4 yaşından sonra daha büyük operasyonlar kaçınılmaz olur.

İlköğretim çağında iki yılda bir göz muayenesi

Çocuklarda göz kırılma kusurları gözün uzunluğunun artması ile 7 yaşına kadar hızlı değişim gösterebilir. Çocuğun okula başlaması ile birlikte görmenin bilincine varması o zamana kadar göz doktoruna başvurmamış ebeveyn için üzücü sürpriz sonuçlara yol açabilmektedir. 7 yaşına kadar görmesi normal ölçülen çocuklarda ise bu yaştan sonra miyopi gelişme ihtimali vardır. Bu nedenle ilköğretim çağında en az iki yılda bir göz muayenesi yapılması uygundur.

YORUMLAR

"Bebeklerin göz muayenelerinde sedasyon devrimi" için 1 yorum yapıldı.
  • Jale ( 08 Eylül 2014 @ 08:10 )

    göz sağlığı bebekler için çok önemli ama maalesef çoğu anne baba ihmal ediyıor.

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)