Bebekler neden parmak emer

Gaziantep Özel Primer Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Büyükocak, bebeklerde parmak emmenin normal bir durum olduğunu söyledi.

Büyükocak, bebeğin bu şekilde kendini güvende hissettiğini ve daha kolay uykuya daldığını ifade ederek, “Ayrıca, ultrason sayesinde anne karnındayken bile bebeklerin parmak emdiklerini biliyoruz. Çoğu bebek, 1 yaştan önce kendiliğinden bu alışkanlıktan vazgeçer.

Bu şekilde, diş ve çene yapısında olumsuz bir etki görülmeyecektir. Ancak, 4–5 yaştan sonra da parmak emmeyi sürdüren bebekler için doktor ve diş hekiminin tavsiyesine gerek duyulacaktır. Çünkü bu yaşlardan sonra devam eden parmak emme dişler ve çene yapısında olumsuz etkilere neden olabilir.” dedi.

Özlem Büyükocak, anne ve babaların sıklıkla sorduğu sorulara karşılık şunları söyledi: “İnsan yavrusu dünyanın en hassas canlısıdır. Gün gelecek koca insanlar olacaklar ama onları yetişkinliğe hazırlamak, korumak, kollamak hepimizin en önemli görevidir. Bu yolculukta ufak veya büyük bazı sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmazdır.

En değerli varlığımız olan çocuğumuzun sağlık sorunlarını her zaman en doğru şekilde çözümlememiz gereklidir. Hata yapmak ya da onun sağlığını riske atmak gibi bir şansımız yok.

Amacım bu bilinçle çocuklarımızın sağlık sorunlarına yaklaşmak ve modern tıp bilimini en iyi şekilde takip ederek tüm yeniliklerden yararlanmaktır.”

Anne sütüyle beslenen bebeğin suya ihtiyacı var mı

İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeğin, çok sıcak günlerde bile suya ihtiyacı olmadığını dikkat çeken Uzm. Dr. Büyükocak, “Çünkü tüm gıda ve sıvı gereksinimini anne sütünden karşılar.

Ayrıca, anne sütü dışında herhangi bir sıvıyla midesini gereksiz yere işgal etmek, ne kadar hijyene dikkat edilse de mikrop kapmasına neden olmak istemeyiz. Elbette, emziren anne kendisi bol bol sıvı almaya dikkat etmelidir.” diye konuştu.

Diş çıkaran bebekte ne gibi belirtiler görülür

Özlem Büyükocak, eğer bebeğin diş çıkarması beklenen aylar ise (genellikle ilk diş 4–7 ay arası gelir), çoğu yakınmasının diş çıkarmasına bağlanabildiğini ifade ederek şu bilgileri verdi: “Ama bunların bazen dişle ilgili olmayabileceğini de bilmelisiniz.

Diş çıkarmakta olan bir bebek ağrıdan dolayı keyifsiz, huzursuz olabilir, uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Uykularından ağlayarak uyanabilir. Artmış tükürük salgısı, her bulduğunu ağza götürüp dişetlerini kaşımak istemesi dikkat çekicidir.

Diş etleri şiş görünebilir. Bebeğinizin normal iştahı azalacak, belki sadece emmek veya sıvı gıdalar almak isteyecektir.

Barsak hareketlerinde normale göre hafif artış, 38 dereceyi geçmeyen hafif bir ateş görülebilir. Fakat ısrarla devam eden bir ishal, daha yüksek seyreden bir ateş varsa doktorunuzla görüşmelisiniz.”

Bebeğimi pişikten nasıl koruyabilirim

Bebek cildinin çok hassas olduğundan pişik, bebeklerde sık görülen bir problem olduğunu vurgulayan Büyükocak, şunları söyledi:

“Özellikle antibiyotik tedavisi alırken, ek gıdalara geçiş sürecinde, sık kaka yapan bebeklerde, alerjik cilt özellikleri olan bebeklerde sıklık artmaktadır. Bebeği pişikten korumak için altının kuru tutulması çok önemlidir.

Islanan veya kirlenen bezi hemen değiştirin. Kullandığınız bez, ıslak mendil ve banyo ürünlerini bir sorun olmadıkça değiştirmeyin.

Bazı ürünler bazı bebeklerin cildini tahriş edebilmektedir. Alkol içeren ıslak mendiller kullanmayın. Islak mendil kullanırken pişik olursa, bebeğin altını sadece suyla yıkayarak temizleyin.

Cildi kurutabileceği için her defasında sabun kullanmayın, günde 1 defa yeterlidir. Arada bezini açıp bekleterek, bez bölgesinin havalanmasını sağlayın. Cildin hava almasını engelleyecek kadar sıkı bezler kullanmayın.

Pişik oluşmadan önce, doktorunuzun önereceği koruyucu kremlerle bebeğin cildinde bir tabaka oluşturarak tahrişi önleyebilirsiniz.”

Çocukların kulaklarının temizlenmemesi gerektiğini işaret eden Uzm. Dr. Özlem Büyükocak, “Aslında tam tersi çocukların kulağını temizlememek gerekir. Kulak kiri dediğimiz salgı, dış kulak yolunun normal bir salgısıdır.

Bu salgı ve dış kulak yolunda bulunan minik tüyler yoluyla kulak kendi kendini temizler. Dışarıdan yapacağımız bir müdahale, örneğin kulağa pamuklu çubuk sokmak, kulağın normal temizleme mekanizmasını bozacağı için çocuklarda da büyüklerde de uygun değildir. Dış kulak yolunda görünür haldeki kiri almak yeterli olacaktır.” dedi.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)